Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2014 16:51 - Юлия Латинина: Ако не сме Запад, то какво сме
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2862 Коментари: 1 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Панорама на Санкт Петербург от върха на кулата на Петропавловската крепост. Мнозина смятат, че с преместването на столицата в Москва от болшевиките Русия символично се е откъснала от проверопейския си курс и се е върнала към времената на Иван Грозни.

   

Измина половин година от победата на Майдана, когато руските официални власти, депутати и телевизионни коментатори откриха съществуването на особена "руска култура", която противостои на европейската бездуховност.

Всъщност те не са измислили нищо ново. Още Хитлер в "Моята борба" противопоставя суровата нордическа култура на текущия европейски разврат и бездуховност. Това е обичаен метод на фашизма: под предлога за освобождаване на нацията от "чуждата култура" да я освободи от всякаква култура изобщо и да е потопи във времената и навиците на варварството.

В тази връзка какво е това "особена руска култура"?

Руска култура безспорно съществува и тя е дала на света велики произведения на музиката, поезията и литературата.

Проблемът се заключава в това, че руската култура е станала велика, когато Русия е станала Европа.

Чайковски не се е родил от балалайката и Пушкин се е родил от лицея в Царско село, а не от приказките на Арина Родионовна (детегледачката на Пушкин, дойка на сестра му, крепостна селянка на семейство Ганибал - бел.ред.). Ако културният багаж на Пушкин се състоеше от приказките на Арина Родионовна, него просто нямаше да го има. Буквално нямаше да го има, защото нямаше да пристигне неговият предшественик - арапът на Петър Велики (Ибрахим Петрович Ганибал, син на етиопски владетел, е кръщелник и ординарец на руския цар, приел фамилията на античния пълководец Ханибал - бел.ред.)

image

Протестите от зимата на 2012г. срещу управлението на президента Владимир Путин и презибирането му за нов мандат като президент се провеждаха на площад "Пушкин" в Москва.

image



Руската култура е станала велика, когато цялата - и руската наука, и руската литература, и руската музика и живопис, от Ломоносов до Ландау, от Пушкин до Толстой, от Брюлов до Мусоргски - са станали част от западната култура.

Нещо повече - ако Петър I не беше направил Русия част от европейския свят, нямаше да ги има не само Толстой и Тургенев. Нямаше да я има и толкова любимата на нашите патриоти Руска империя. Тя просто нямаше да съществува.

Московска Рус с нейния "Домострой" (сборник от XVI в. с правила и наставления за живота в средновековна Русия - бел.ред.), ксенофобия, техническа изостаналост и, впрочем, поголовна хомосексуалност, шокирала западните наблюдатели, би заела на геополитическата карта на света примерно същото положение като това на древна и изостанала Персия.

image

Андрей Рябушкин "Семейство на търговец от XVII век"

image



На нашите патриоти нямаше да им се налага да стенат за загубата на Украйна: Украйна щеше да бъде част от Голяма Полша или Велика Литва. На нашите патриоти нямаше да им се налага да страдат за Крим: в Крим щяха да живеят татарите; Смоленск щеше да принадлежи на поляците; газовите находища в Уренгой би разработвала Велика Швеция, а границата с индустриалната свръхдържава Япония, която в началото на ХХ век започва бурна колонизация в търсене на природни ресурси, би минавала някъде по Урал.

Именно Петър Велики присажда на руското диво растение европейски културен сорт, по-точно повтаря присадката, защото първата е била направена от викингите, но след това татарите отсекли дървото почти до корен.

Ако не беше Петър, така и щеше да си се развива Русия след татарите - с пиянството, с опричнината, с невежеството, с танците на Федка Басманов пред царя (Фьодор Басманов е фаворит и вероятно любовник на Иван IV Грозни, танцувал пред него в женски дрехи - бел.ред.), на който всички целуват ботушите, докато той сече глави, и с безкрайната увереност на претенциозните неграмотници и лицемери в собственото превъзходство.

След Петър започнахме да носим европейски рокли, след него жените излизат от дървените къщи, след него поетите започват да пишат оди и епитафии, снобите започват да говорят за Венера и Бакхус, учените тръгват да се учат в западните университети и след него в руското дворянство се ражда непознатото дотогава и централно за Европа понятие чест, а с него - и самочувствието да убие двама царе, опитали да се държат като Иван Грозни.

image

Възстановка на битката при Полтава, с която в началото на XVIII век Русия побеждава шведите и прави заявка за превръщането си в европейска сила.

image



Много неща не ми харесват в съвременния Запад и често пиша за това, но пиша именно защото се чувствам част от този Запад.

Пушкин е писал ода за Андре Шение, а Лермонтов се увлича по идеите на Хайне, защото са се усещали част от тази култура. За тях Андре Шение е бил по-малко екзотичен, отколкото завзетият от Русия ислямски Кавказ. Също като Пушкин и Лермонтов това изпитват и милиони наши сънародници, които заминават на Запад и там лесно се интегрират. Обърнете внимание: руснаците - не арабите и не африканците - са народът, който най-лесно се интегрира в САЩ и в Европа, не чувате за руснаци да се изхранват десетилетия наред от социални помощи, които да използват като средство за финансиране на православен джихад.

Много неща ми харесват в съвременен Китай, но не се каня да емигрирам там и милиони руски емигранти също не заминават за Китай.

Разбира се, че е много яко да кажеш, че ние не сме "загнилият Запад", но ако не сме Запад, то кои сме ние?

Кого познава повече руският читател - красивата Елена или Ян Хейфей? Кой е велик пълководец според тях - Ханибал или Чжухе Лян? Кой е основател на империя - Цезар или Цин? Класическата руска литература се позовава на Херодот или на Сим Цян? На "Илиада" или на "Рамаяна"? Цитира по-често Библията или Корана? С какво Пушкин сравнява Луната с щита на варягите и пита холандско сирене или с китайски лунен заек? Колко от изразите в руския език идват от френски и колко от китайски или арабски? В гимназиите като класически език са изучавали гръцки и латински или езика на Корана, чели за "Бележки за Галската война" или "Ши Цзин"?

Оставете гимназиите - излезте по централен московски булевард и четете надписи:  Бар 02 Lounge, The Ritz-Carlton Moscow, Bosco, Эвалар, Инком-Недвижимост, Calzedonia, Балкан-экспресс, BM-estate, Магазин Lonsdale, салон Ортобест, "Трансмегаполис", "Универсалтур", Massimo Dutti, TJ collection, Braccialini, Адамас, Рандеву, Росбанк....

Уау!

И нито един "Шива", нито един "Берекет", нито една "Хуанин" и още по-удивително - явен дефицит на "Иля Муромец" и "Садко".

image

Александър Дугин (вляво) - основен идеолог на евразийското движение и защитник на особения път на руската страна-цивилизация, по време на митинг в Москва.

image



Вижте билбордовете и пресметнете какво има там - повече препратки към Запада, към Изтока или към "изконно руската древност"? От доста врече се занимавам с това и резултатите да ви кажа са удивителни. Дори елитните селища от закрит тип у нас предпочитат да се кръщават "Грийнвилидж", "Ричмънд" и "Хелвеция". А, впрочем в израза "елитно котидж селище" колко са "руските" и колко са "западните" думи?

Няма съмнение, имали сме своя руска култура, имало е Перун, Дажбог и Велес, но сложете ръка на сърце и кажете къде сте виждали козметичен салон "Мокош" (славянска богиня, единствената, която е имала идол на капището в Киев до приемането на християнството - бел. ред.) и кой от вас помни, че в приказките има княгиня-жаба, защото за славяните жабата е била символ на плодородието.

Да, митовете и легендите за Перун е можело да се развият в собствена оригинална система за обясняване на света, не по-малко сложна от гръцката или китайската. Но не са се развили, а днес вече е късно да се развиват.

image

Протест в защита на осъдените членове на групата Pussy Riot и стимулираната от сегашното управление политическа роля на православната църква.

image



Тук, мисля си, огорченият руски читател ще въздъхне и ще каже - защо сме такива без късмет, всички си имат култура, а само ние сме заели някаква огризка?

Длъжна съм да успокоя читателите - това не е изключение, а правило. Само три съвременни развити народи - евреите, китайците и индийците - могат да претендират, че имат хилядолетна собствена култура. Всички останали заемат, смесват и са "нечистокръвни".

Японската и корейската култури са заети от Китай. Римската култура е заемка от гръцката, а за "европейската" култура изобщо да не говорим.

Англия е Европа, но какво е "изконна английска култура"? Културата на норманите завоеватели? Културата на покорените от тях сакси, които на свой ред са завзели Англия от келтите? Културата на келтите, която по времето на саксонското нашествие е била заимствана от римската?

Прусия е Европа, но какво е "изконна пруска култура"? Прусите са били езически народ, говорещ балтийски (като литовците), а не германски език и от ХIII век културата и езикът им са били унищожени от Ливонския орден. Какво - да се възстановява изгубеното?

image

"Нашият ботуш е свят", пише на лозунг на националистическо шествие в Москва.

image



Ще го кажа още веднъж - няма "изконно руска" култура, както и не съществуват "изконно пруска", "изконно британска" и дори "изконно европейска" култури. Точно както повечето "културни растения" не съществуват в природата и затова са "културни", болшинството култури не са "изконни", и именно поради това са култури.

Всяка съвременна динамично развиваща се цивилизация представлява пласт от многовековни културни заемки, а с "изконните култури", започвайки от XIX век, се занимават етнографията и антропологията. Има такива - при папуасите. Ние, слава Богу, не сме папуаси, макар че упорито се опитват да ни направят такива.

Под лозунга "Завръщане към великата руска култура" в стремително фашизиращото се общество ни предлагат да смятаме за изконно руски високомерното презрение, пиянството и безкултурието.

Внушават ни, че изконно руското е да пиеш, да трошиш глави и да взимаш подкупи. А всичко останало е, виждаш ли, гнилият Запад.

Уви, в жестокостта и кръвта няма нищо "изконно руско". Това е просто диващина, характерна за зората на всяка цивилизация. Хенри VIII сечал главите на жените си, но едва ли Дейвид Камерън може да стори същото и да се позовава на "изконно британските традиции".

Всички успешни цивилизации са преминавали през скотство и варварство. Но на нито една успешна цивилизация и през ум няма да й мине да вземе за образец варварството.

Това идва наум само на фашизма
www.svobodata.com/page.php      Юлия Латинина, Новая газета, http://www.dnevnik.bg




Гласувай:
23



1. josarian - Има, има известен украински композитор, но ти не го знаеш, парцал червен - Путлер се казва, композира погребални маршове за изкукали червени кенефи.
20.09.2014 23:20
1997 написа:
"Това е обичаен метод на фашизма: под предлога за освобождаване на нацията от "славянската култура" да я освободи от всякаква култура изобщо и да е потопи във времената и навиците на варварството."

Чудих се за някой известен украински композитор, то няма. Европа не ги ли признава?

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3641742
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930